MENU

The Garden of Earthly Delights

0
16984
0

O interfata interactiva, care ofera o incursiune bine documentata in pictura „The Garden of Earthly Delights” a lui Hieronymus Bosch – https://tuinderlusten-jheronimusbosch.ntr.nl/en

„The Garden of Earthly Delights” este titlul modern acordat unei picturi in ulei, in format triptic, pictat de maestrul timpuriu olandez Hieronymus Bosch, aflat in Muzeul del Prado din Madrid din 1939. Tabloul dateaza intre 1490 si 1510, cand Bosch avea intre 40 si 60 de ani.

Complexitatea simbolismului sau, in special a panoului central, a condus la o gama larga de interpretari stiintifice de-a lungul secolelor. Parerile criticilor de arta ai secolului al XX-lea sunt impartite, unii sustinand ca panoul central al tripticului este un avertisment moral, iar ceilalti ca acesta reprezinta o panorama a paradisului pierdut. Peter S. Beagle il descrie ca pe o „nebunie erotica care ne transforma pe toci in voieori, un loc plin de aerul imbatator al libertatii perfecte”.

Bosch a pictat trei tripticuri mari (celelalte sunt Judecata din 1482 si Tripticul Haywain din 1516) care pot fi interpretate de la stanga la dreapta si in care fiecare panou este esential pentru semnificatia intregului. Fiecare dintre aceste trei lucrari prezinta teme distincte, dar legate de istorie si credinta. Tripticurile din aceasta perioada au fost, in general, destinate a fi interpretate secvential, panourile din stanga si din dreapta reprezentand adesea Edenul si Judecata de Apoi, in timp ce subiectul principal era continut in piesa centrala. Nu se stie daca „The Garden of Earthly Delights” a fost conceputa ca o piesa de altar, dar opinia generala este ca subiectul extrem al partii centrale si cel al panolui din dreapta face putin probabil ca acesta sa fie afisat intr-o biserica sau intr-o manastire, si mai degraba a fost comandat de un patron laic.

Panoul din stanga

Uneori cunoscut sub numele de unirea dintre Adam si Eva, prezinta o scena din paradisul Gradinii Edenului, interpretata in mod obisnuit ca fiind momentul in care Dumnezeu il prezinta Evei pe Adam. Pictura arata ca Adam se trezise dintr-un somn adanc pentru a-l gasi pe Dumnezeu tinand-o pe Eva de incheietura mainii si dand semnul binecuvantarii sale pentru unirea lor.

Panoul central

Orizontul panoului central (220 x 195 cm) se potriveste exact cu cel al panoului din stanga, in timp ce pozitionarea piscinei centrale si a lacului din spate rezoneaza cu lacul din scena din partea stanga. Imaginea centrala descrie peisajul de gradina, de unde si numele tripticului. Avand un orizont comun cu aripa stanga, se sugereaza o conexiune spatiala intre cele doua scene. Gradina este plina de nuduri masculine si feminine, impreuna cu o varietate de animale, plante si fructe. Scena nu este reprezinta paradisul prezentat in panoul din stanga, dar nici nu se poate incadra intr-un peisaj lumesc. Creaturile fantastice se amesteca cu realul; de altfel, fructele obisnuite apar intr-o dimensiune gigantica. Personajele sunt angajate in diverse activitati sportive si amoroase, atat in ​​cupluri, cat si in grupuri.

Panoul din dreapta

Acest panou (220 × 97,5 cm) ilustreaza Iadul, fiind reprezentat in aceasta forma in mai multe picturi de Bosch. Bosch descrie o lume in care oamenii au cedat ispitelor care duc la rau si se inmultesc eterna condamnare. Tonul acestui panou final este in contrast puternic cu cele precedente. Scena este reprezentata pe timp de noapte, iar frumusetea naturala care a impodobit panourile anterioare este cu desavarsire absenta. in comparatie cu caldura panoului central, aripa dreapta poseda o atmosfera sumbra – redata prin coloratie rece si cai de apa inghetate – si prezinta un tablou care s-a mutat din paradisul imaginii centrale intr-un spectacol de tortura si razbunare cruda. Intr-o scena unica, reprezentata in detaliu, privitorul este martor al oraselor care se aprind in fundal; razboaie, camere de tortura, taverne infernale si demoni in mijloc. Animale mutante se hranesc cu carne umana in prim-plan. Goliciunea figurilor umane si-a pierdut tot erotismul, iar multi incearca acum sa-si acopere cu mainile organele genitale si pieptul.

https://tuinderlusten-jheronimusbosch.ntr.nl/en

The Garden of Earthly Delights - Hyeronimus Bosch

The Garden of Earthly Delights – Hyeronimus Bosch

Sorry, the comment form is closed at this time.